IN ENGLISH

Lite om oss

Vi är en familj som bor i Ångermanland i en by som kallas Sandslån vid stranden av vackra Ångermanälven.  Vår familj består av fem personer, Lisbeth (som skriver), min man Kyösti och våra barn Tina, Malin och Mattias, och så hundarna förstås. Tina och Malin har flyttat hemifrån, men hundintresset har de tagit med sig och de har även några av kennelns hundar boende hos sig.

Vi har alltid haft ett stort djurintresse i vår familj och därför har våra liv berikats med hästar, hundar, katter, kaniner, får, m m. i över 20 år. Jag har haft astma i hela mitt liv, men inte varit allergisk mot djur, men när det visade sig att två av våra barn blivit allergiska b l a  mot djur och även min allergi hade blossat upp, så fick vi till slut ta det svåra beslutat att hitta nya hem till alla våra djur, till allas vår sorg.

Efter en tids saknad och funderande började vi undra om det inte skulle kunna fungera med en hårlös hund, för vi hade verkligen svårt att ställa om oss till ett liv utan de fyrbenta vännerna. Efter många timmar ute på nätet, granskande alla sidor där det fanns nakna hundraser, fick vi kontakt med en uppfödare som gav oss möjligheten att ta hem Silverekens Mirakulix (Wille) på prov (i September 1999) och den chansen kunde vi ju inte missa. Det gick så bra med Wille, så  vår hundflock har nu utökats med fler Chinese Crested, både nakna och powder puff, och även med ännu en naken hundras, Mexikansk Nakenhund. Det fungerar alltså utmärkt för vår del med dessa raser, trots familjens allergi och astma. 

Trots den stora omställning och sorg när vi tvingades sluta med hästar, hundar, katter m m, så förändrades det till något positivt trots allt. Vi upptäckte att det fanns två underbara nakna hundraser. Chinese Crested Dog, en liten hund med massor av glädje, kärlek och energi som de gärna delar med sig av till oss människor och Mexikansk nakenhund, en lite större hund med mycket fart och arbetsglädje.

Så länge jag kan minnas har jag haft en dröm om att starta en liten kennel med noga genomtänkta valpkullar och med dessa två raser så blev drömmen till slut verklighet och vi startade kennel Fullibus. Vi föder upp Chinese Crested och Mexikansk Nakenhund i liten skala, så att varje valp skall kunna få den uppmärksamhet och vård den behöver. När valparna sen lämnar vårt hem, är det inte ett avslutat kapitel för vår del, utan vi vill gärna ha en god kontakt med valpköparna så att vi kan följa upp valparna en tid. Alla som har en hund från kennel Fullibus skall veta att de kan höra av sig om de har frågor, oavsett om det gäller smått eller stort, under hela hundens liv.

Vårt mål är att föda upp rastypiska, friska och sunda hundar med bra mentalitet. Självklart kommer alla våra valpar att födas upp och levereras helt enligt rasklubbarnas och SKK:s rekommendationer och vi gör också hälsoundersökningar på våra hundar. Våra chinese crested patellaundersöks och blir ögonlysta och våra mexikanska nakenhundar patellaundersöks och HD/ED röntgas.

Våra hundar är våra familjemedlemmar och lever fritt tillsammans med oss i vårt hem och följer med på det mesta vi gör. Endast den första tiden får valparna och tiken vara ensamma i ett rum för att de skall ha lugn och ro, men så fort valparna kan springa omkring lite mer får de komma ut till oss. Där får de uppleva alla aktiviteter och ljud som finns i ett hem och de får också lära sig umgås med våra andra hundar och vara utomhus när vädret tillåter det, allt för att de skall få en start som gör flytten till ett nytt hem så enkelt som möjligt.

Kenneln startades av mig, Lisbeth, och idag är min dotter Malin, delägare i kenneln, även make, äldsta dottern och sonen är involverade i vår kennelverksamhet och våra hundar på ett eller annat sätt.

Jag och Malin har gått SKK-s uppfödarutbildning och jag har även genomfört CCC-s uppfödarprov.

ALLERGI OCH NAKENHUNDAR

Jag vill också skriva några ord om allergi och nakenhundar eftersom jag ofta får frågor om det. Det finns många allergiker som klarar av att leva med  nakenhundar, men jag vill ändå vara tydlig med att tala om att inte alla allergiker tål dem. Man kan alltså inte säga med säkerhet att det är allergivänliga hundar, däremot är chansen större att en allergiker inte reagerar på nakenhundar, helst om det är just pälsdjursallergiker man är. Det är inte heller alltid som den nakna varianten går bäst av chinese crested, för vissa kan t o m en powder puff fungera bättre än den nakna, men tyvärr finns även de som inte klarar någon av dem. Den enda möjligheten att få veta om man tål rasen eller ej är att man umgås med dem en tid. Gör gärna ett eller flera besök hos en uppfödare som har nakenhundar och umgås med dem ett tag. Helst bör det inte finnas andra pälsade hundar om man skall besöka någon för att se om man är allergisk eller ej mot rasen, för då kan resultatet bli felaktigt.

Det var lite om oss och hoppas ni får nöje av besöket på vår hemsida!

Vill ni kontakta oss, skriv till fullibus@telia.com eller ring 0612-220 94

 

About us

 

This site is about our Chinese Crested Dogs and our Xoloitzcuintli (Mexican Hairless).

We live in a house just outside the small village Nyland in the middle of Sweden. Our family includes five people, Lisbeth (who's done this website), my husband Kyösti and our 3 children Tina, Malin and Mattias, and of course the dogs.

We have always had a lot of animals, including dogs, but because some of us became allergic to animals with fur, our only choice was to try if we could manage to have naked dogs. In our case it went out very well, which we are very happy for. Both Chinese Crested and Mexican Hairless are wonderful dogs and they are much more durable than we first thought. The cold winter here in Sweden is not a problem, if we take good care of our friends and get them well dressed the coldest days, exactly like we do with our selves.

We have a small breeding with Chinese Crested and Xolos, and my goal is to breed healthy dogs with god mentality and of course dogs who is fitting to the breed standard. Our dogs are healtchecked (chinese crested - eyes and knees, Xolo - knees, hips and elbows) The kennel is called Fullibus, wich meens something like full of fun, wich is exactly how I like our dogs to bee.

Thank you for visiting our homesite!

If you like to contact us, write to  fullibus@telia.com or call us at 0046 612 220 94.